华为南京研发中心—6年完成的一体化设计(建筑、景观、室内)


发布时间:2021-03-27 13:45 作者:曜为

华为南京研发中心是全球顶尖的科技创新企业的重要研究机构之一。AECOM的多专业团队用了6年完成了整个项目的一体化设计(建筑、景观、室内)的全程服务。

Huawei Nanjing Research & Development Center is one of the important institutions of Huawei, the world's top technology innovation company. It took multi-disciplinary groups from AECOM 6 years to complete the whole design period of the project’s integrated design (architecture, landscape, interior design).

华为南京研发中心—6年完成的一体化设计(建筑、景观、室内)

疏林草地

华为南京研发中心—6年完成的一体化设计(建筑、景观、室内)

融入场地

该基地位于雨花台景区,属自然丘陵地貌。新研发中心跨越两个6米高差的台地,将建筑嵌入场地,高处通往自然坡地,低处连接已建工业区,最大限度保留场地记忆。

华为南京研发中心—6年完成的一体化设计(建筑、景观、室内)

The site sits next to Yuhuatai area, a hilly landform. The new R&D center crosses two tableland with 6 meters’ height difference, and aims to blend into the site, with high ground connecting the natural sloping field and low ground attaching the built industrial area, remaining the memory of the sit as much as possible.

梯田般的露台

主体立面_日景

对话之门+云之连廊

为了划分体量,避免直接的视线冲突,建筑被拆分成3组,并适当的扭转,同时在第5层空中由30米大跨度的“云廊”连接。这就形成了一个“空中共享层”,将广场变成了一个有顶盖的灰空间,将景区与工业区产生对话,促进它们之间的交流。

To divide the mass and avoid direct view conflict, the building was disassembled into 3 groups, twisted at a proper extent, and connected by the “Cloud Corridor” which is spanning 30 meters on the 5th floor. This results in “an aerial integrated sharing floor”, and turned the plaza a grey space with canopy, connecting the viewpoint with industrial area, promoting their communication.

整体形态_黄昏

主体立面_黄昏

风中庭院+梯田露台

为了改善南京相对湿热条件下的“微气候”,三组建筑都植入了开放的内院或有顶盖的中庭。五层高的阳光中庭空间,在垂直方向成为共享互动空间。同时,退台和出挑的方式模拟了梯田的自然形态,为使用者提供了与自然环境对话交流的机会。

To improve the “micro-weather” at a relatively hot and humid condition in Nanjing, the three buildings are implanted with open inner courtyard or covered atrium. The sunshine atrium space with 5th floor height becomes a sharing and interaction space vertically. Meanwhile, the use of setback and protruding surface mimic the natural form of terraces, providing the opportunity for the users to communicate with the environment.

整体形态_夜景

入口水景

低标高入口

灵活生长+复合共享

这三栋研发楼的标准层以1500㎡为级差,设计为2000㎡、3500㎡、5000㎡的空间来容纳不同规模的团队。根据不同的空间特性,沿垂直方向设计成“复合社区”。实验室和停车场都设在地下室。利用半地下层的大进深空间,前区设有开放式员工餐厅和咖啡休息室,可以看到外部景观,厨房和配套服务设置在后区。由于底层和半地下层有两个入口,既是接待空间,也是展览空间,所以使用者可以从不同标高进入。第五层为“云廊”,包含培训、健身、会议、图书馆等多种公共共享空间。屋顶上有一个空中花园,可以一览无余。员工可在不同楼层享受丰富的空间体验和完善的人性化服务。

The typical floors of these three R&D buildings are designed at a difference of 1,500 ㎡, which are 2,000㎡, 3,500㎡ and 5,000㎡, for various scales of groups. According to different spatial characteristics, they are designed as a “complex community” along the vertical direction. Labs and parking lots are set on the basement floor. Taking advantage of the large depth space on the semi-basement floor, the front area has an open staff restaurant and coffee lounge with external landscape view, as the kitchen and supporting services are set in the rear area. Since the ground floor and the semi-basement have two entrances, serving as both reception and exhibition space, the users can enter the buildings from different level. The fifth floor, the “Cloud Corridor”, contains different kinds of public sharing space such as training, fitness, conference, library, etc. The roof has a sky garden with an unobscured view. The employees can enjoy abundant space experience and perfect humanized services on different floors.

对话之门

曲线造型

一体化设计+全过程服务

AECOM的建筑、景观、室内设计三个专业团队高度密切合作,以激发彼此的创意和保证协调性。室内设计以明黄与橙红等明度较高的色彩强化互动交流空间,将云廊层的双层大楼梯设计成开放的阶梯教室般的演讲空间。景观设计充分利用原生自然景观资源,打造休闲台阶、草坪、水景等多个主题,并在多个实施节点严格控制,解决施工现场问题,让概念创意有高品质呈现。

The 3 discipline groups from AECOM, architecture, Landscape and interior design, highly co-operated to inspire each other meanwhile maintaining the harmony of the design technique. The main color set of the interior is referring to high brightness warm color such as pure orange and yellow, which reinforces the sharing and communication space interface. They also create a lecture space by expanding the 2-floor-high stairs on the “Cloud Corridor” floor. The Landscape group highly utilized the origin natural landscape resources to construct several landscape themes such as big ladder, wide grass, and drop water. The 3 groups are work together to control the quality of the details in construction field, which gives a highly completed outcome of the ideas and conceptions.

下沉庭院

结语

项目负责人、AECOM中国区建筑设计副总裁钟兵先生解释道:“华为南京研发中心的设计,回归场所、地域、企业文化、使用者需求的基本出发点,以系统、理性、完整的设计策略来实现,以多专业、全生命周期的服务实践。我们与客户共同打造这些前瞻性、地域性及人文关怀的空间,用生机勃勃的空间激发创意,用精致的建筑体现企业对品质的追求,用融入自然的设计构筑人本体验。”

Mr. Bing Zhong, the project leader and the Vice President of AECOM China in architectural design, says, ‘The design of Huawei Nanjing R&D Center, fundamentally begins with the regression of the location and region, the corporate culture and user demands. It was implemented by the systematic, rational and complete design strategy, and practiced by multi-major and full-lifecycle services. The customer and us build these prospective, regional and humanistic concern spaces together, using the vital space to activate the creativity, using the delicate construction to refer the enterprise’s pursuit of quality, using the nature-merging design to build the humanism experience.’

云之连廊

立面细部

出挑

风之庭院

建构之美

餐厅

桁架廊道

咖啡吧

模块化办公

曲线楼梯

双层阶梯

五层通高中庭

休闲空间

1层总平面图

2层平面图

3层平面图

4层平面图

5层平面图

节点详图_1

剖面01

嵌入场地

设计演变

室内设计

建筑师:AECOM

地址:中国 南京

主创建筑师: 钟兵

设计团队: 钟兵,修伟,张松,蔡洋涌,褚彬,程玲,方小军,刘益文,陈金龙,余伟胜,范娅琪,李昕,谢冬冬

面积:149485平方米

华为 南京 中心

上一篇: 华为P30系列升级人像超级夜景 一秒种草

下一篇: 魅族17官方定妆照公布,白色面板真心好看,5G技术仅次于华为